Hand werk / samen werk

Datum: 20 februari 2019

Wat mijn ogen zien, maken mijn handen. Dit gezegde is wel voor ons geschreven. En daarbij bedoel ik niet alleen mezelf, maar ook mijn beide ouders. Mijn vader was in zijn werkzaam leven timmerman en maakte thuis ook de mooiste dingen. Vooral toen de kleinkinderen geboren werden kwam er fantastisch speelgoed uit zijn handen. Poppenhuizen en schommelpaarden, niet stuk te krijgen. 

Onze moeder naaide veel kleren en breide prachtige truien voor alle leeftijden. Ik zie haar nog steeds voor me met de breipennen onder haar arm. Breien en tv kijken tegelijk. Vooral de geitenwollensokken waren favoriet bij mijn vader en broers en ook wel bij mij en mijn zussen. Ook zij hebben de creatieve genen meegekregen. We breien, naaien, schilderen en klussen wat af.

Het is ook zo ongelooflijk mooi om iets onder je handen te zien groeien en dat je hier iemand anders weer blij mee kunt maken. Want ja, alles voor jezelf maken, dat gaat niet meer op. Dan hadden we allang naar een groter huis moeten verhuizen. En als je dan om je heen kijkt leer je ook de pareltjes zien van wat andere creatieve mensen maken.

Zo heb ik een collega die de meest fascinerende objecten maakt met pyrografie. Waarschijnlijk kent iedereen wel het houtbranden wat we vroeger leerden met een soldeerbout, maar dan vele malen mooier. Met engelengeduld brandt ze het ene lijntje na het andere in een stuk hout. Een broodplank, serveerplank of zelfs houten sterren voor in de kerstboom of een geboortetoren van houten blokjes met de gegevens van een pasgeboren baby erop. Het maakt niet uit wat het moet worden, groot of klein, zij maakt het. Je ziet haar energie groeien als ze bezig is met haar hobby. En stiekem zou ze erg graag wat meer doen met dit werk, meer gaan verkopen.

En hoe leuk is het dan om haar werk bij andere onder de aandacht te brengen door kleine werkstukjes van haar in een goodybag te doen die workshop deelnemers van mij mee krijgen. Een klein persoonlijk cadeautje van een fijn mens die mooie dingen maakt met haar eigen handen. Want wat haar ogen zien, maken haar handen, created by Marja!

Een mooie vorm van hand werk en samen werk.

Reactie plaatsen

Reacties

Marja
2 jaar geleden

Wat een mooie blog! En jou jeugd en herinneringen, zo herkenbaar! Mooi hoe dat van de ene generatie naar de andere door gaat. Dank je wel ook voor je lieve woorden, daar word ik warm van!
Blijf doen wat je doet want je doet het goed! en wie weet wat onze creatieve uitspatting nog teweeg zullen brengen...... 😘